30 AÄŸustos’un Anlamı
Kategori: Zafer Bayramı, Zafer Haftası |
Yorumlar Kapalı 1 Mart 2008
|
Türk tarihi, hiçbir milletinkiyle kıyaslanamayacak ölçüde eÅŸsiz zaferlerle doludur. Galibiyetimizle sonuçlanan büyük meydan savaÅŸları genellikle aÄŸustos ayına rastlamaktadır. Bunlar arasındaki iki zaferimiz, diÄŸerlerine göre daha derin anlamlar ifade etmektedir: Malazgirt Meydan Savaşı ve BaÅŸkumandan Meydan Savaşı. Birincisi olan Malazgirt Meydan Savaşı ile Türkiye Devleti’nin temeli atılarak Anadolu’nun Türklüğü onaylanmış; ikincisi olan BaÅŸkumandan Meydan Savaşı ile de devletimiz yeniden kurularak ülke bütünlüğümüz sonsuza kadar parçalanmayacak ÅŸekilde saÄŸlanmıştır.
Türk milleti, tarihte görülen ordu-milletlerin en üstünüdür. Ordu-millet, yüksek bir savaÅŸ yeteneÄŸi taşıyan, savaÅŸta bütün bireyleriyle görev alan, yurt için ve büyük ülkülerin gerçekleÅŸmesi uÄŸruna baÅŸ koyan millet demektir. Ordu-milletimizin timsali “Mehmetçik”tir. O, savaÅŸta er, barışta çiftçi ve işçidir. Halkımızı en iyi o temsil eder, en güzel ÅŸekilde o anlatır.
İstiklâl Savaşı da ordu-millet olarak kazanılmıştır. Millî Mücadele bütün bir milletin eseridir. Zaferi çoluğuyla, çocuğuyla, kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla millet kazanmıştır. Kadınlar cephelere mermi taşımış, çocuklar dahi vuruşmalara katılmışlardır.
Vatanın karanlıklara gömüldüğü bu zamanlarda Müdâfaa-i Hukuk Cemiyetleri, çeteler, gönüllüler derken, millet kudretli bir önder etrafında toplanıvermiÅŸti. OluÅŸturulan orduda silâh ve kıyafet birliÄŸi yoktu. Fakat kalpler birdi, iman ve ülkü aynıydı. “Ya istiklâl, ya ölüm” parolası ile dile getirilen bu inanç, kudretini “Kuva-yi Milliye Ruhu”ndan alıyordu. Kuva-yi Milliye Ruhu, bir milletin var olma ve yaÅŸama azmi, her ÅŸeyi yoktan var etme gayretiydi. Bu ruh ile tarihin en büyük kahramanlık destanları yaratıldı.
Üstün silâh gücüyle her ÅŸeyi yapabileceÄŸini düşünen Avrupa yanılmıştı. Yunanlıların yaptığı tahkimat için “Türkler bunu altı ayda ele geçirebilirlerse iftihar edebilirler” diyen İngiliz BaÅŸbakanı Lloyd Corc, hücuma geçtikten altı saat sonra Türklerin burasını aldığını duyunca, oturduÄŸu koltuktan düşmüştü.
İstiklâl Savaşı yalnız Yunanlılara karşı deÄŸil; iÅŸgalci, istilâcı, emperyalist bütün Batı dünyasına karşı kazanılmıştır. Onun temelinde Türk’ün istiklâl aÅŸkı, hür yaÅŸama arzusu vardır.
İ. Necati GÜÇLÜER